Lokale Interesser
Vi kanaliserer mest mulig av våre inntekter tilbake til våre eiere som er e-verkene i dalen. På denne måten bidrar vi til at verdiene som genereres i Numedalen forblir i Numedalen.
Når det skal etableres fiber til en ny bolig/hytte, så legger lokalt e-verk/fiber eier fiberen frem til husvegg.
Fiberen legges i bakken dersom strømmen er lagt i bakken, men om strømmen er ført frem i luftspenn, så henges fiberen opp i dette.
Alt innvendig i boligen er kundens eget ansvar, og kunder får utdelt utstyr for å gjøre denne jobben selv – det er det som omtales som egeninnsats.
Nedenfor beskriver vi de vanligste tingene kunder lurer på.
Alle nyere boliger bygges i dag med et utvendig sikringsskap, og strøm i bakken. Fiberen vil normalt bli ført frem og inn i dette utvendige sikringsskapet. Det finnes mange slike skap, og du kan se hvordan det er gjort i noen typer i dette dokumentet.
https://numedalfiber.no/wp-content/uploads/2022/06/Skapinfo.pdf
Ofte legges det rør for fiber når strømmen legges i bakken, eller det er en egen strømpe på strømkabelen hvor fiber kan tres igjennom. Fibermontør vil da benytte dette for å blåse/trekke fiber frem til, og inn i, skapet.
Om ingen av disse alternativene er gjort så må det graves en ny grøft for fibertrekkerøret. I noen større prosjekter tar fibereier denne kostnaden, men ved enkelt installasjoner må dette gjøre av kunden selv. Kunden får da anvist hvor man skal grave til, normalt nærmeste stolpe ved tomtegrense. Se mer om selve gravingen nedenfor.
I dette tilfellet skal kunden montere innendørs fiberkabel. Denne er en del av leveranse kostandene og hentes vanligvis av kunde hos lokalt e-verk/fibereier. I enkelte prosjekter pakkes denne sammen med utstyret som sendes til kunde eller kunde henter en ferdig pakket eske hos NUFI. Dette avtales fra gang til gang.
Hvor man velger å plassere modemet som skal kobles til den innvendige fiberkabelen er opp til hver enkelt å bestemme. Noen ting å tenke på kan du lese om på denne siden, https://numedalfiber.no/nettverkskabling/
Etter å ha bestemt plassering av modemet skal kabelen føres ut til utvendig sikringsskap, og resten av kabelen kveiles pent opp i dette skapet.
Montør vil sveise sammen den utvendige og innvendige fiberkabelen i skapet. Skjøten vil bli lagt inn i en liten boks som legges inne i skapet. Bilde av denne boksen finner du nederst på siden.
Der boligen ikke har utvendig strømskap er sannsynligheten stor for at det ikke er fiberstrømpe på strømkabelen, ei heller er det lagt ned trekkerør for fiber.
Da må det graves en ny grøft for fibertrekkerøret. I noen større prosjekter tar e-verket/fibereier denne kostnaden, men ved enkelt installasjoner må dette gjøre av kunden selv. Kunden får da anvist hvor man skal grave til, normalt nærmeste stolpe ved tomtegrense.
Huseier velger selv hvor fiberrøret skal komme frem til husvegg, men i prosjekter hvor graving skjer i regi av prosjektet vil man normalt følge trase for strømkabel, og prosjektet vil ofte sette et merke på veggen hvor røret vil ende opp.
Se mer om selve gravingen nedenfor.
Når huseier skal trekke den innvendige kabelen fra innside til utside må denne kabelen komme ut der trekkerør kommer frem til vegg. Overflødig kabel kveiles pent opp, og henges på vegg slik at montør kan klippe til rett lengde og skjøte disse to kablene sammen. Skjøten vil bli lagt inn i en liten boks som festes på yttervegg. Bilde av denne boksen finner du nederst på siden.
Når man skal trekke kabel igjennom en vegg fra innside til utside er det viktig å vite hva som er inne i veggen hvor man borer. Det er kjedelig å bore inn i strømførende ledninger eller bore hull i en vannledning. Videre er det fornuftig å bore med litt fall fra innside mot utside slik at vann ikke kan renne utenifra og inn. På utsiden er det også lurt å la kabelen gå noen cm nedover veggen før man snur den i en fin U tilbake opp. Da vil vann som treffer kabelen bli ledet ned og vekk fra hullet i veggen, og dryppe av bunnen på U’en. Husk å tette hullet med egnet materiale. Hulltaging i vegg gjøres på eget ansvar, og det som er skrevet her er på ingen måte noen utfyllende faglig veiledning. Bruk fagfolk om du er i tvil.
Hvor man velger å plassere modemet som kobles til den innvendige fiberkabelen er opp til hver enkelt å bestemme. Noen ting å tenke på kan du lese om på denne siden, https://numedalfiber.no/nettverkskabling/
Der strømmen kommer inn i luftspenn vil montørene føre fiberen frem til vegg via samme luftspenn.
I disse tilfellene må det avtales med montør hvor innendørs kabel skal avsluttes, i noen tilfeller kan det være inne på et loft, andre ganger innunder gavel/kiste på hytta via luftekanal eller den kan trekkes ut igjennom veggen og henges klar på utsiden.
Kunde må velge egnet plass inne i huset for plassering av modemet som skal kobles til innendørs fiberkabel, og føre innendørs fiberkabel derfra og til den plassen som montør anviser. I dette punktet vil montør sveise sammen utvendig og innvendig fiberkabel.
Skjøten vil bli lagt inn i en liten boks som festes på yttervegg. Bilde av denne boksen finner du nederst på siden.
Denne løsningen krever i større grad at kunde kommuniserer med montør på forhånd slik at egeninnsats er gjort før montør kommer på plassen.
Grøften skal graves fra angitt punkt og fram til huset der hvor den utvendige koblingsboksen skal plasseres.
Merkebånd og trekkerør får du i riktig lengde av e-verket uten ekstra kostnad.
NB! Dersom dere skal grave over jordbruksarealer må grøftedybden økes til 0,8 meter slik at kabelen ikke ødelegges av jordbruksredskap.
Når du er ferdig å grave, rydder du grøftebunnen for steiner.
Deretter plasserer du det oransje røret i grøften. Pass på at det ikke blir knekk på røret – det må ikke krummes mer enn omkretsen på en cd-plate. NB Husk at røret må rulles ut for å unngå vridning på røret!
Legg merkebåndet ned i grøfta – det inneholder søketråd av metall for å kunne anvise kabelen. Fyll grøften med samme massen som du gravde opp, men sørg for at de første 10 cm er fri for stein. Er det mye stein i massen, må du legge sand eller hagesingel under og over røret.
Vent med å dekke den siste meteren til etter at installasjonen er ferdigstilt i din bolig.
Pass på at du ikke monterer røret på steder hvor det kan bli skadet. Pass også på at det ikke kommer fuktighet inn i røret. Tett det med teip eller lignende når det ligger framme!
Rull røret sammen og fest det midlertidig oppe på veggen, der hvor koblingsboksen skal plasseres, slik at du unngår skader på røret.
I tillegg til den innvendige fiberkabelen trenger du et modem og en trådløs enhet.
På bildet nedenfor ser du fra venstre:
Innvendig fibersnor som ender opp i modemet som er midt i bildet.
Modemet må ha strøm – det er den svarte kontakten.
Den gule kontakten i midten er nettverks kontakten. I denne skal det stå en nettverkskabel som går videre til den trådløse enheten. Også denne enheten må ha strøm, og det er den hvite kontakten helt til høyre i bildet.
Nedenfor ser du et bilde av den type innendørs fiberkabel som benyttes på Vegglifjell.
Du finner en veiledning for hvordan du kobler opp det innvendige utstyret med Nokia Beacon 2 ved å klikke her
NB! I beskrivelsen i linken så refereres det til en patchekabel. Denne er IKKE i bruk på Vegglifjell – her går innendørs fiberkabel rett i modemet. Ellers er alt likt.